Go to content

Merchant

Vihdin Kino ky info@vihdinkino.fi 040 707 9542 Company id: 0291431-6 Merchant terms

Suvi Nuotion esitelmäsarja Saarisen taiteilijaperheestä.

Kolmiosaisessa esitelmäsarjassa tutustutaan Saarisen koko perheeseen: Arkkitehti-isä Elielin jalanjälkiä seurasi poika Eero, kansainvälisesti 1900-luvun merkittävimpiin lukeutuva arkkitehti. Suomessa toistaiseksi melko tuntemattomia, mutta maailmalla ansioituneita taiteilijoita olivat perheen äiti Loja, kuvanveistäjä ja tekstiilitaiteilija sekä tytär Pipsan, muotoilija ja sisustussuunnittelija. Perheenjäsenten luovat urat kietoutuivat toisiinsa; he työskentelivät yhdessä poikkeuksellisen intensiivisesti. Johtotähtenä oli ajatus kokonaistaideteoksesta. Työ taiteen eteen oli alituista, paneutuvaa ja intohimoista - mutta ei ryppyotsaista, sillä elämänasenteessa näkyi kujeilevaa huumoria.

ma 27.9. Johdatus perheeseen ja Eliel Saarisen Suomen aika

ma 25.10. Eliel Saarinen Yhdysvalloissa ja Eero Saarinen

ma 29.11. Loja Saarinen ja Pipsan Saarinen Swanson

 

Aloitus klo 18.30, kesto n. 1,5 tuntia. Lopuksi mahdollisuus keskusteluun.

Vapaavalintaisen hintainen paikkavarausmaksu (5/10/20 euroa), suoritetaan verkkokaupassa. Oletushinta varausmaksulle on 5 euroa, hintaa on mahdollista muokata verkkokaupan kassalla (klikkaa tapahtumalippua ja sen jälkeen valitse muokkaa).

Ovelta myös vapaa pääsy on mahdollinen, jos paikkoja on vielä vapaana.

Tiedustelut sähköpostitse (info@vihdinkino.fi) tai puhelimitse 040-707 9542. 

Esitelmäsarjan valmistamista ovat tukeneet Elli ja Artturi Hiidenheimon säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

 

Osa 1: Johdatus perheeseen ja Eliel Saarisen Suomen aika

Arkkitehti Eliel Saarinen (1873-1950) oli aikansa supertähti, jonka hohde ei ole himmennyt. Hän loi arkkitehtuurin kestäviä merkkiteoksia, Suomessa tunnetuimpana Helsingin rautatieaseman. Hän oli ensimmäinen pohjoismaalainen, joka menestyi kansainvälisissä kilpailuissa. Hän suunnitteli mitä tahansa "tyynyliinasta suurkaupunkien asemakaavoihin" - ja menestyi suvereenisti kaikilla näillä osa-alueilla.

Mutta mistä Eliel Saarinen putkahti Suomen taide-elämän huipulle? Millainen oli hänen työntäyteinen elämänsä, josta ei dramaattisiakaan vaiheita puuttunut? Saarisen elämästä ja tuotannosta kertoo sanoin ja kuvin FM Suvi Nuotio, joka on perehtynyt aiheeseen erityisesti työskennellessään tämän ateljeekodissa Hvitträskissä Kirkkonummella.

 

Saarinen teki tavallaan kaksi uraa, ensin Suomessa ja vuodesta 1923 alkaen Yhdysvalloissa. Ensimmäisenä iltana syvennymme Suomen kauteen, johon sisältyvät myös ne kaksi asuinrakennusta, jotka hän piirsi Vihtiin ja Lohjalle.

Kuva: Cranbrook Archives