Siirry sisältöön

Kauppias

Vihdin Kino ky info@vihdinkino.fi 040 707 9542 Y-tunnus: 0291431-6 Kauppiaan ehdot

Suvi Nuotion esitelmäsarja Saarisen taiteilijaperheestä.

Kolmiosaisessa esitelmäsarjassa tutustutaan Saarisen koko perheeseen: Arkkitehti-isä Elielin jalanjälkiä seurasi poika Eero, kansainvälisesti 1900-luvun merkittävimpiin lukeutuva arkkitehti. Suomessa toistaiseksi melko tuntemattomia, mutta maailmalla ansioituneita taiteilijoita olivat perheen äiti Loja, kuvanveistäjä ja tekstiilitaiteilija sekä tytär Pipsan, muotoilija ja sisustussuunnittelija. Perheenjäsenten luovat urat kietoutuivat toisiinsa; he työskentelivät yhdessä poikkeuksellisen intensiivisesti. Johtotähtenä oli ajatus kokonaistaideteoksesta. Työ taiteen eteen oli alituista, paneutuvaa ja intohimoista - mutta ei ryppyotsaista, sillä elämänasenteessa näkyi kujeilevaa huumoria.

ma 27.9. Johdatus perheeseen ja Eliel Saarisen Suomen aika

ma 25.10. Eliel Saarinen Yhdysvalloissa ja Eero Saarinen

ma 29.11. Loja Saarinen ja Pipsan Saarinen Swanson

 

Aloitus klo 18.30, kesto n. 1,5 tuntia. Lopuksi mahdollisuus keskusteluun.

Vapaavalintaisen hintainen paikkavarausmaksu (5/10/20 euroa), suoritetaan verkkokaupassa. Oletushinta varausmaksulle on 5 euroa, hintaa on mahdollista muokata verkkokaupan kassalla (klikkaa tapahtumalippua ja sen jälkeen valitse muokkaa).

Ovelta myös vapaa pääsy on mahdollinen, jos paikkoja on vielä vapaana.

Tiedustelut sähköpostitse (info@vihdinkino.fi) tai puhelimitse 040-707 9542. 

Esitelmäsarjan valmistamista ovat tukeneet Elli ja Artturi Hiidenheimon säätiö ja Taiteen edistämiskeskus.

 

Osa 1: Johdatus perheeseen ja Eliel Saarisen Suomen aika

Arkkitehti Eliel Saarinen (1873-1950) oli aikansa supertähti, jonka hohde ei ole himmennyt. Hän loi arkkitehtuurin kestäviä merkkiteoksia, Suomessa tunnetuimpana Helsingin rautatieaseman. Hän oli ensimmäinen pohjoismaalainen, joka menestyi kansainvälisissä kilpailuissa. Hän suunnitteli mitä tahansa "tyynyliinasta suurkaupunkien asemakaavoihin" - ja menestyi suvereenisti kaikilla näillä osa-alueilla.

Mutta mistä Eliel Saarinen putkahti Suomen taide-elämän huipulle? Millainen oli hänen työntäyteinen elämänsä, josta ei dramaattisiakaan vaiheita puuttunut? Saarisen elämästä ja tuotannosta kertoo sanoin ja kuvin FM Suvi Nuotio, joka on perehtynyt aiheeseen erityisesti työskennellessään tämän ateljeekodissa Hvitträskissä Kirkkonummella.

Saarinen teki tavallaan kaksi uraa, ensin Suomessa ja vuodesta 1923 alkaen Yhdysvalloissa. Ensimmäisenä iltana syvennymme Suomen kauteen, johon sisältyvät myös ne kaksi asuinrakennusta, jotka hän piirsi Vihtiin ja Lohjalle.

Osa 2: Eliel Saarisen aika Yhdysvalloissa sekä Eero Saarinen

Syyskuun illassa perehdyttiin Eliel Saarisen monipuoliseen Suomen aikaan - lokakuussa ampaistaan Yhdysvaltoihin, minne kuuluisa viisikymppinen arkkitehti lähti vierailulle keväällä 1923. Visiitistä tuli yli neljännesvuosisadan mittainen, uusi monialainen työura uudella kielellä, uudella mantereella.

Entä Eero, poika, joka kasvoi Kirkkonummen korvessa maineikkaan isänsä piirustuspöydän alla... Miten hänestä tuli amerikkalaisuuden, edistyksen ja tulevaisuudenuskon ylittämätön tulkki, ja millainen hän oli ihmisenä?

Osa 3: Valokeilassa Saarisen perheen määrätietoiset naistaiteilijat

Saarisen taiteilijaperheestä kertovan esitelmäsarjan kolmas ja viimeinen osa kuullaan Vihdin Kinossa 29.11.2021. Aiemmissa illoissa vihtiläinen filosofian maisteri Suvi Nuotio esitteli perheen arkkitehtimiehet, Elielin ja Eeron. Nyt tutustutaan äitiin ja tyttäreen: Loja Saariseen (1879–1968) ja Pipsan Saarinen Swansoniin (1905–1979).

Näiden monilahjakkaiden taiteilijoiden ammatilliseen palettiin kuului kuvanveistoa, pukusuunnittelua, tekstiilitaidetta, sisustussuunnittelua, huonekaluja, valaisimia, lasi- ja metalliesineitä, puutarhasuunnittelua, värikonsultointia…

Loja Saarinen ja Pipsan Saarinen Swanson ovat saaneet merkittäviä palkintoja Yhdysvalloissa, mutta Suomessa heitä tunnetaan niukasti.

– Olen kaivanut heistä esiin tietoja ja kuvia kuin salapoliisi, Nuotio kuvaa.

Salapoliisityön tuloksena piirtyy esiin kaksi oivaltavaa edelläkävijää, jotka tekivät sekä omaa itsenäistä uraa että yhteistyötä aviomiehen ja muiden kanssa. Yksityiselämä ei useinkaan ollut helppoa, mutta määrätietoisesti Loja ja Pipsan tekivät omat valintansa.

 

Kuva: Cranbrook Archives