Siirry sisältöön

Kauppias

Vihdin Kino ky info@vihdinkino.fi 040 707 9542 Y-tunnus: 0291431-6 Kauppiaan ehdot

VIDEOTAIDETTA VIHDIN KINOSSA

Vihdin Wuosisatamarkkinoilla on mahdollisuus päästä tutustumaan videotaideteoksiin, jotka rakentavat katsojan eteen tarinaa rakennusten elämästä, myös symbolisella tavalla. Videotaiteilijat Ewa Górzna, Rita Leppiniemi, Salla Myllylä ja Johanna Väisänen ovat kukin omalla tavallaan pohtineet kyseistä aihetta ja antavat ajattelemisen aihoita katsojille muun muassa jatkuvasta rakentamisesta sekä uudisrakennusten merkityksestä. Videoissa myös aikakäsitteellä on oma leimansa. Mikä on meidän roolimme rakennusten näkökulmasta ja mitä se on ollut tai tulee merkitsemään?

Esityksiin päästetään rajallinen määrä katsojia, muistathan noudattaa koronaohjeistuksiamme tiloissamme.

Huom! Paikkoja ei voi varata etukäteen.

21.8.2020 Nonstop klo: 11.00 – 15.00

Ewa Górzna, Rita Leppiniemi, Salla Myllylä, Johanna Väisänen

Vapaa pääsy

 

Yhteistyössä

Vihdin Kino, MUU ry ja Minkart - ikkunagalleria

 

https://www.muu.fi/events-and-exhibitions/videonaytos-vihdin-wuosisatamarkkinoilla/

 

TEOKSET

 

Salla Myllylä

Dans l'atelier

6:45 min

2017

Salla Myllylä on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee paikkasidonnaisesti liikkuvan kuvan keinoin. Hän on valmistunut Vapaasta Taidekoulusta 2011 ja Kuvataideakatemiasta 2014.

Dans l'atelier teoksen lähtökohtana on työhuone Pariisin Cité des Arts –residenssissä. Toukokuussa aurinko osui huoneen seinään aamulla seitsemän ja yhdeksän välillä aamulla. Taiteilija merkitsi teipillä seinään valokohtien liikkeen neljänä päivänä ja kuvasi tapahtuman.

 

Ewa Górzna

Collapse
7:33min
2017

Ewa Górzna on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa videon ja videoinstallaatioiden parissa. Hän on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Nicolaus Copernicus yliopistosta, joka sijaitsee Puolassa vuonna 2006 sekä Suomen kuvataideakatemiasta vuonna 2012. Ewan videoteoksia on ollut esillä lukuisissa tapahtumapaikoissa ja näyttelyissä niin Suomessa kuin ulkomailla. Lisäksi hänen töitään on esitetty useilla eri kansainvälisillä filmifestivaaleilla.

 

Collapse kuvaa tilanteen jossa näennäisen täysi ja vakiintunut järjestys altistuu yllättävälle ja epätodelliselle siirtymälle. Kamera liikkuu hitaasti rauhallisen ja virheettömän tilan läpi, paljastaen yllättävän elementin. Ohut pinta rikkoutuu helposti. Pinnallinen mukavuus vaihtuu tuntemattomalle alueelle.
 

Rita Leppiniemi

Onishiscope

2:36 min

2019


Rita Leppiniemi työskentelee digitaalisen median, valokuvauksen sekä installaatioiden parissa. Hän haluaa rakentaa teostensa pohjaksi tarinoita kokeillen uusia tekniikoita sekä materiaaleja. Rita työskentelee mielellään muiden taiteilijoiden kanssa yhteistyössä.


Oniscope. Taiteilija vietti viisi viikkoa japanilaisessa Onishi – The city of Pisa -nimisessä, pienessä perinteisessä kaupungissa, ja viehättyi yksilöllisen näköisistä kodeista. Yksikään talo ei näyttänyt toisen kaltaiselta, ja hän tuli siihen tulokseen, että jokaisessa perheessä asui arkkitehti. Japanilaisen asumisen omalaatuinen ominaisuus on, että taloille oletetaan rajoitettu elinkaari, ja yleensä ne puretaan ja rakennetaan uudelleen muutaman vuosikymmenen välein.

 

Johanna Väisänen

Rakennuksen elämä

07:45 min

2017

 

Johanna Väisänen työskentelee pääasiassa videoiden ja installaatioiden parissa. Hänen teoksensa sisältävät usein kierrätysmateriaaleja ja videota. Hänen teoksensa käsittelevät usein paikkojen, muistojen ja tulkintojen suhdetta. Hän on syntynyt v. 1972 Pyhäselässä, asuu ja työskentelee Kuopiossa. Hän on opiskellut Helsingin yliopistossa pääaineenaan Venäjän kieli ja kirjallisuus. Vuodesta 2002 alkaen hän on pitänyt omia näyttelyitä ja osallistunut yhteisnäyttelyihin
Suomessa ja ulkomailla.

Rakennuksen elämää teoksessa rakennukset symboloivat ihmistä. Talot ovat paikkoja, joihin
muistot kiinnittyvät, myös kollektiivisessa alitajunnassa ja muistissa. Unessa ihminen on usein rakennus. Teos käsittelee rakennusten symboliikkaa unimaailmassa ja muistoissa. Teoksen yhtenä kuvauspaikkana on nyt jo korjauskelvottomaksi päässyt historiallinen rakennus, joka on oman asutuspiirinsä ensimmäinen asuttu tila ja toimi aikoinaan kylänsä keskuksena Ylä-Savossa. Taiteilijan oma suku lähetettiin evakkoon tähän rakennukseen sodan aikana. Teos käsittelee teemaa, jossa rakennus on ihmisen mielen kuva sekä rakennusten elinkaarta ja pohtii samalla sitä hiljaisen tiedon määrää, mikä rakennusten myötä menetetään, kotia ja kodin menettämistä.

MUU RY

Taiteilijajärjestö MUU perustettiin 1987 edistämään kuvataiteen uusilla aloilla työskentelevien ammattitaiteilijoiden tilannetta. Näitä aloja ovat muun muassa viedotaide, ympäristötaide, änitaide sekä performanssi. MUU Galleriassa järjestetään näyttelyitä, näytöksiä, konsertteja ja performansseja, joiden tekijöinä on taiteilijoita ja kuraattoreita niin Suomesta kuin ulkomailta. MUUn tavoitteena on kehittää eri aloilla työskentelevien taiteilijoiden välistä yhteistyötä ja vuorovaikutusta, tuottaa projekteja, tapahtumia, seminaareja, koulutusta ja näyttelyitä sekä käydä kulttuuripoliittista keskustelua. MUU ry on Suomen taiteilijaseuran jäsenjärjestö. www.muu.fi

 

Minkart – ikkunagalleria

Ikkunagalleria on perustettu Vihdin kirkonkylän raitille 2020. Sen galleristina toimii kuvataiteilija Minka Heino. Ikkunagalleriassa on esillä kuukausittain vaihtuva näyttely, jota voi käydä katsomassa itselleen sopivana aikana, sillä näyttely on aina auki. Minkart – ikkunagalleria on ammattitaiteilijoiden galleria, jossa esillä on ollut muun muassa Inari Krohnin grafiikkaa sekä Salla Ikosen maalauksia. Elokuun taiteilijana on Kaiju Haanpää tekstiilikollaaseillaan.

Vihdin Kino

Vihdin Kino on tunnelmallinen, jo vuonna 1946 perustettu elokuvateatteri Vihdin kirkonkylässä, joka on remontoitu kauttaaltaan vuonna 2017 ja sen koko esitys- ja äänentoistotekniikka on uusittu vuonna 2021. Vihdin Kinossa näytetään elokuvia laidasta laitaan ja sen ohjelmistossa ovatkin uutuuksien lisäksi mm. perhe-elokuvat sekä arthouse-elokuvien helmet.